Mail: kundtjanst@dx-radio.seYaesu FT-950E

Upplagd: 2012-11-03 13:21:53 | Medelbetyg:(5) | Kategori: Radio

20121103132153.jpg

Kommentarer

Det är inte med amatörradios som det är med datorer. En amatörradio från 2008 är på inget sätt gammal. Detta gäller särskilt för kortvågsriggar, där nya funktioner relativt sällan tillkommer. Så Yaesu FT-950, som dök upp på marknaden just 2008 är definitivt inte ny, men knappast lastgammal.

För att förstå FT-950, måste man se den i relation till Yaesus andra kortvågsradios. Instegsmodellen är den extremt kompakta FT-817, som kör alla relevanta band men saknar DSP och är en ren QRP-maskin. Steget upp är FT-857D/897D som lägger till DSP och QRO (upp till 100 watt på kortvågen). Därefter (några tusenlappar senare) kommer FT-450E och har med sig bättre filter som arbetar på passbandet och inte på LF-sidan som på de billigare burkarna. Innan FT-950 kom ut på marknaden var nästa steg FT-2000 som kostade nästan 30 000 kronor och endast överträffades av FT-5000 och FT-9000. Det var rätt klart att steget mellan FT-450 och FT-2000 var ganska stort både i pris och i prestanda. Yaesu släppte då FT-950 som en sorts ”baby 2000”.

Faktum är att FT-950 har ärvt en hel del av FT-2000s funktioner. De saknar dock FT-2000s dubbla mottagare och har färre knappar på fronten, så räkna med att leta runt i menyerna.

Utseende
Radion är kolsvart och lyses upp av en funktionsskärm som till stor del likar en FT-450, men är större och visar mer information. Denna skärm fungerar klockrent i en vanlig inomhusmiljö, men är näst intill oläsbar i solsken. Den är dock föredömligt enkel att förstå och visar upp radions rullande inställningar i ett blockdiagram som representerar de olika stegen. Det går mycket snabbt att se filtrens inställningar, status för förförstärkaren och vilka av de vanligaste funktionerna som är påslagna.

Knapparna är välplacerade, men det finns en hel del funktioner som gömmer sig i menyerna. Och gömda är de förutsatt att du inte läser i manualen. När du går in i menyerna går det bara att se menyvalets nummer och de första tecknen i menybeskrivningen. Detta är inte mycket till hjälp då alla menybeskrivningar börjar med vilken grupp de tillhör. Skärmen räcker dock bara till för att visa gruppnamnet, så du kommer t.ex. se 5-6 menyval som alla börjar med en siffra och sedan ”Audio”. Om man trycker in "SELECT"-ratten, byter menyerna namn till en förkortning av menyvalet, vilket gör det lite drägligare, men det är inte uppenbart att denna möjlighet finnes. Manualen har desutom en komplett referens att tillgå, vilket räddar situationen.

Mottagare
Av alla mottagare jag hunnit testa, har FT-950 det bästa SSB-ljud jag någonsin hört. Det låter helt enkelt kanon. Mottagaren är känslig och har mycket litet egenbrus. Jag provade att jämföra samma antenn och frekvenser med min Yaesu FT-857D och vinnaren är solklar. Visst, det är inte en rättvis jämförelse givet prisskillnaden mellan riggarna, men ändå. FT-857D är för sitt pris en riktigt vass radio, men FT-950 krossar den.

AM-ljudet är helt ok, men man kan av någon anledning inte ställa bandbredden på lyssningen. FM-ljudet är hyffsat, men låter platt och spricker lätt upp i distorsion. Det är inte problem att tala om, men lite märkligt med tanke på det fantastiska SSB-ljudet. Den känsliga mottagaren lämpar sig extremt bra för att lyssna på PSK31 och RTTY. Här är det bara om du har ett ljudkort för att kunna koda av signalen ordentligt, även om det finns avkodningsmöjligheter i radion för RTTY.

Sändare
Ljudet och prestandan är bra rakt över hela brädet. Men det finns en sak att tänka på: denna radio är till för att konfigureras. Inställningarna från fabriken är helt ok, men jag har fått beröm för mitt SSB-ljud efter att jag konfigurerade om mikrofon-equalizern. Detta är pilligt i menyerna, men fruktansvärt enkelt om du kopplar in radion till en dator. Yaesu har ett program avsett för detta som man kan ladda ner gratis från deras hemsida.

FM, AM eller SSB – radion låter bra i sändning. CW har jag inte testat ännu.

Till din hjälp finns även en ATU (antennavstämmare). Denna gör vad den ska, men klarar bara av att stämma av en stående vågratio på upp till 3:1. Dessutom arbetar den bara på sändarsteget och påverkar inte mottagningen. Detta är inte ett stort problem, så länge man har en vettig antenn.

Filtren
FT-950 kan uppgraderas via så kallade firmware uppdateringar som man laddar hem gratis från Yaesus hemsida. Dessa uppdateringar innehåller ofta förbättringar av filtren, så det är viktigt att se till att man åtminstone har en hyffsat ny version.

Filtren i sig är i stort sätt samma som du hittar på en FT-2000 och arbetar på passbandet. De vanliga filtren som känns igen från de billigare modellerna finns givetvis här. DNR (Digital Noise Reduction) har 15 olika profiler för att minska den typ av störningar som tröttar ut operatören. DNF (Digital Notch Filter) plockar ut oönskade bärvågor ur signalen och NB (Noise Blanker) är två filter som kan ta bort nätstörningar och cykliska lokala störningar.

Förutom dessa får du med ett ”contour-filter” som låter dig förstärka eller försvaga vissa ljudfrekvenser, ett till notch-filter som arbetar på passbandet och ett bandpassfilter ("Width") som låter dig ställa bredden på mottagningen. Filtret som ställer mottagningsbredden är inte steglöst reglerbart i AM och FM-lägena, vilket är lite synd. Där får då man nöja sig med en knapp ("NAR") som väljer mellan två fasta bredder. Detta är inget problem med FM, men skulle vara trevligt att kunna köra i AM-läget. Kör man däremot SSB eller CW kan man använda "IF Shift" och "Width" för att få fram mycket rena signaler. Kombinera detta med något av notch-filtren, så är det bara att inse att denna radios stora styrka är filtren.

Sen har vi roofing-filtren. De är till för att skydda de följande stegen i kedjan från att överstyras. För normala situationer är dessa ganska överflödiga, men kan vara viktiga när man tävlingskör på överfyllda frekvenser. Min känsla är att de tre filtren är för breda och relativt verkningslösa. Det finns en firma i staterna som tagit fram en byggsats som byter ut roofing-filtren mot en vettigare lösning för den som kör DX contest under knepiga situationer.

Datorstyrning
Yaesu är rätt konservativa och har utrustat radion med DSUB-9 ingång som man kan använda för att koppla in radion så att den kan styras från en dator. Siten http://www.g4zlp.co.uk har ett gäng USB-serie-konverterare som kan göra det möjligt att köra rigstyrning. Dock funkar FT-950 med valfri USB-kontakt-till-serie-omvandlare. Här vill jag varna för den uppsjö med billigt skräp till konverterare med trasiga drivrutiner som får datorn att krascha. Jag köpte omvandlaren från G4LZP, eftersom jag då vet att de inte störs ut av RF-signalen särskilt lätt. Oavsett hur du löser problemet, kom ihåg att USB-kontakter är känsliga för RF!

FT-950 är en dröm att datorstyra. Det finns betydligt fler CAT-kommandon än till 817, 857/97 och det som gör rigstyrningen perfekt är att squelchen och ljudvolumen också kan styras via kommandon. HAM Radio Deluxe stöder FT-950 och Yaesu har några program för att göra konfigurationen enklare. Denna radio är gjord för att styras via datorn.

Slutsats
Radion låter kanonfint, har en klar och fin sändningssignal och en i det närmaste komplett CAT-styrning. Den låter utmärkt på SSB och fungerar även bra med digitala moder. Menyerna är dock svårnavigerade, skärmen ljussvag och FM-mottagningen kunde vara bättre.

Detta är inte en radio för den som bara vill koppla in och köra. Detta är en radio för den som vill trimma, justera och labba sig fram till bra QSOn. ngar i ett blockdiagram som representerar de olika stegen. Det går mycket snabbt att se filtrens inställningar, status för förförstärkaren och vilka av de vanligaste funktionerna som är påslagna.

Knapparna är välplacerade, men det finns en hel del funktioner som gömmer sig i menyerna. Och gömda är de förutsatt att du inte läser i manualen. När du går in i menyerna går det bara att se menyvalets nummer och de första tecknen i menybeskrivningen. Detta är inte mycket till hjälp då alla menybeskrivningar börjar med vilken grupp de tillhör. Skärmen räcker dock bara till för att visa gruppnamnet, så du kommer t.ex. se 5-6 menyval som alla börjar med en siffra och sedan ”Audio”. Om man trycker in "SELECT"-ratten, byter menyerna namn till en förkortning av menyvalet, vilket gör det lite drägligare, men det är inte uppenbart att denna möjlighet finnes. Manualen har desutom en komplett referens att tillgå, vilket räddar situationen.

Detta är inte en radio för den som bara vill koppla in och köra. Detta är en radio för den som vill trimma, justera och labba sig fram till bra QSOn.

Datum:2012-11-03 | Jag gav betyg: 5


Kommentera / Bidra med synpunkter.