Mail: kundtjanst@dx-radio.seYaesu FT-857D

Upplagd: 2012-11-03 13:19:11 | Medelbetyg:(4) | Kategori: Radio

20121103131911.jpg

Kommentarer

När jag var ung, brukade man jämföra saker som bara funkade men inte hade några överdrivet bra eller dåliga sidor med Volvo. ”Den tar dig dit du ska utan problem, men inte mer än så”. Det är egentligen ett rätt bra betyg, med tanke på Volvos goda rykte vid den tiden. Yaesu FT-857D är amatörriggarnas Volvo 740.

Av alla radios jag har är detta den radio som alltid följer med ut när jag ska köra kortvåg. Dess allsidighet gör att jag kan lägga fokus på allt annat än radion när jag riggar ut utrustningen och sedan lyssnar eller sänder. Dessutom talar vi om en radio som även har 2 meter och 70 cm om man vill prata lite på lokalnäten eller områdets repeaters istället.

Innan vi går vidare vill jag påpeka att det är skillnad mellan FT-857 och FT-857D. D-modellen släpptes för några år sedan och den viktigaste förbättringen är att man numera skeppar DSP-filtermodulen i standardutförandet och inte som ett tillval. Dessutom har man bytt ut sluttransistorerna till en modernare modell. Den gamla FT-857 släpptes 2004, så jag rekommenderar att den som köper en FT-857 begagnat kontrollerar att det verkligen är en D-modell som är till salu.

Utseende

Den som har sett en ”lillbrorsan” FT-817, ser direkt var designen är tagen ifrån. Jämfört med 817, har man här lagt till en DSP och gått från QRP (5 watt) till QRO (100 watt). Det finns givetvis fler förbättringar än så, men effekten och filtren är de viktigaste. FT-857D är i stort sätt samma radio som systermodellen FT-897D, men här har man fokuserat på att bygga en radio som kan monteras i ett fordon. Fronten är nämligen avtagbar och kan med ett separerings-kit monteras i panelen på en bil eller motorcykel. Det går även bra att bygga sitt eget separerings-kit om man är lite händig. Radion är lätt att bära mig sig, men saknar batterihållare, vilket jag löst genom att koppla in en portabel blyackumulator när jag är ute på fältet. Frontpanelen är lättmanövrerad, men Yaesu har gjort en mycket märklig lösning med belysningen. Knapparna har förvisso inbyggd belysning, men lamporna lyser inte upp texten som beskriver vad knappen har för funktion, så du får memorera vilka knappar som gör vad i låg belysning. Skärmen är väl upplyst och har funktioner som kan ge olika bakgrundsfärger för olika band. Jag har funnit detta riktigt användbart.

Menyerna är på klassiskt Yaesu-maner något du måste in i relativt ofta när du arbetar med radion. Ett snabbtryck på menyknappen kopplar in snabbvalen som styrs av knapparna under skärmen och håller du in knapparna når du resten av valen. Inlärningströskeln kan vara knepig för den som förväntar sig att varje funktion har en egen knapp, men betänk hur liten radion är, så inser du att menyerna är nödvändiga. För den som har riktigt dålig syn, är storleken och knapparnas placering troligen ett problem. Själv tycker jag att manövreringen är adekvat.
Konstruktionen är överlag tålig och stabil. Dock är fronten i sig förmodligen den känsligaste delen på grund av all plast och de utstickande delarna.

2 meter och 70 cm-delen av radion har ett eget kretskort och verkar egentligen vara en helt egen radio som kopplats ihop med en kortvågsradio. Övergången mellan kortvågsdelen och VHF/UHF-delen sker med hjälp av ett relä. Detta gör att det troligen inte är vettigt att sätta upp en scanner-loop som går mellan kortvågsfrekvenser och VHF/UHF, då detta kan tänkas slita på sagda relä.

VHF/UHF-delen låter bra och fungerar precis som man förväntar sig av en sådan.

Minneslagringen är platt och saknar tyvärr banker. Det finns dock möjligheten att ge varje minnesplats ett gruppnummer, vilket gör att man får en viss form av enklare bank-hantering. Programmeringen av minnesbankerna är varken svårare eller enklare än på de flesta andra radios, men då det är ganska trist att programmera manuellt, skulle jag rekommendera att man gör det via datorn. Om man har en skaffat en kabel för att styra riggen från datorn (CT-62), finns det en billigare väg till att programmera radion än att skaffa Yaesus officiella kit. En site i Storbritannien säljer ett enkelt program som låter dig programmera FT-817, 857, 897 direkt via CAT-kabeln. Det kostar runt 130 kronor, och jag använder det själv. http://www.g4hfq.co.uk/mmohelp/mmohelp.htm.

Numera finns också programmet ”Chirp”, som jag tyvärr inte hunnit testa, men det har stöd för minnesmanipulation av de vanligaste märkena och modellerna av amatörradios. Väl värt en titt för er som kör datorstyrning: http://chirp.danplanet.com/.

Mottagare

Här har du en radio som kör alla kortvågsband, 6 meter, 2 meter och 2 cm. Hur låter den? Jodå, förvånansvärt bra för pengarna. Radion är dock märkbart självbrusig på en del av banden. Detta märks främst på 20 meter, men påverkar egentligen inte mottagningen. Det är dock lätt att bli trött i öronen efter en längre tids lyssnande. ”Örontröttheten” kan minskas med DNR-filtret, vilket hjälper. Känsligheten på kortvågen är klart godkänd, men jämfört dyrare radios, är FT-857D något trubbig. Jag har jämfört den med en FT-950E och kan konstatera att det är en märkbar skillnad. Min gissning är att detta endast är ett problem för den som kör tävlings-DX på tätt befolkade band, eller vill köra DX under mycket dåliga konditioner.

Sändare

Sändningen kommer undan utan vare sig kritik eller beröm. Du hörs klart och tydligt och kan köra alla band och moder som du behöver ha tillgång till. Ljudet är hyggligt, men mikrofon-equalizern är så enkel att du knappast kan göra några finjusteringar. Återigen, det är inte ett egentligt problem för de flesta.

Tyvärr finns det ingen inbyggd antennavstämmare, men LDG har några modeller som funkar mycket bra tillsammans med FT-857D. Yaesus egna modeller av antennavstämmare som man kan köpa till som tillbehör är rätt begränsade, så jag rekommenderar LDGs.

Filter

Filterstacken arbetar på LF-delen, vilket är standard för radios i denna prisklass. Det filter som jag har haft mest nytta av är DNR (Digital Noise Reduction) som effektivt dämpar bakgrundsbruset. Det finns även ett notchfilter, ett hyggligt bandpass-filter och en noise blanker som trimmar cykliska QRM från t.ex. stökiga elnät. På de lägre banden som 80 och 40-metersbandet kan oftast man slå från förförstärkaren (Funktionen kallas IPO, eller ”Insert Point Optimization”) och då få ner brusnivån. Mottagningen på 80-metersbandet med förförstärkaren avstängd är märkbart behagligt.

SSB-filtret på mellanfrekvensen är fast och har en bandbredd på 2,4 KHz. Detta är hyggligt, men kan vara en öppen ladugårdsdörr i en del situationer. På min FT-897D, som jag sålde 2011, hade jag köpt till ett Inrad 720-filter med en bandbredd på 2,0 KHz. Detta gjorde en positiv skillnad på läsbarheten av svaga signaler, men är nog egentligen inte nödvändigt för de flesta. Den som regelbundet kör CW bör dock skaffa ett ersättningsfilter på 300 eller 500 Hz för CW-läget, då detta saknas i radions grundutförande. Som ett plåster på såren, om det känns för dyrt att köpa extra filter, kan man faktiskt använda bandpassfiltret i DSPn för att få till en liknande effekt vid CW-mottagning.

Med lite pillande på filtren, kan man alltså mejsla ut ett behagligare ljud från en störd signal. Räkna inte med några underverk. En bra antenn med vettig placering kommer alltid att lösa mottagnings- och sändningsproblem på ett sätt som inga filter i världen kan ersätta.

Datorstyrning

FT-857D kan datorstyras via en specialkabel, som kan beställas från Yaesu. Det finns även en USB-variant från http://www.g4zlp.co.uk, som jag själv kör. Radion stöder de vanligaste CAT-kommandona, men tyvärr kan man inte styra squelch och LF-volymen programmatiskt. Detta är lite synd, men i övrigt funkar radion bra med program som HAM Radio Deluxe.

Sammanfattning

Radion är klippt och skuren som en generell arbetshäst för alla väder. Den funkar lika bra inne som ut och är märkbart välbyggd, även om fronten verkar vara känslig för smällar.

Kortvågs-mottagningen är medelgod till god och relativt problemfri. Egenbruset kan vara störande på vissa band om man inte använder DNR-filtret korrekt. Känsligheten vid mottagning är klart godkänd, men kan inte tävla med radios i de dyrare prisklasserna.
Yaesu FT-857D och FT-897D är ett bevis på att det går att vara en bred generalist utan att vara medioker.

Länkar

eHams användarskrivna recensioner. Mycket vettig sajt överlag:

http://www.eham.net/reviews/detail/3046

En lång lista på modifikationer som du kan göra på radion. Var varnad: garantin ryker troligen för de flesta av dessa ändringar. Du gör dem på egen risk, jag tar inget ansvar något av detta. Var försiktig!

http://www.kb2ljj.com/data/yaesu/ft-857.htm

Annan site med ”moddar” (kräver registrering):

http://www.mods.dk/index.php?ModelId=67&RadioRec=yaesu

Min ”HAM-holiday” julen 2011:
http://erik.zalitis.se/sub/news.php?i6&id=293

W4TI (Silent Key) (rest in peace, fellow ham!) tycker till om radion

http://w4ti.net/ft857.html

FT-857D är jämförbar med ICOM 706MK2 (säljs inte längre). Denna diskussion i frågan är intressant:

http://forums.qrz.com/showthread.php?247458-Yaesu-ft-857D-vs-Icom-706MKIIG

RigPix har specifikationerna!:

… För den nuvarande D-modellen:

http://www.rigpix.com/yaesu/ft857d.htm

… För den gamla modellen:

http://www.rigpix.com/yaesu/ft857.htm

Hur bra låter en FT-897 jämfört med en Kenwood TS-590s?

Notera:

1) FT-897D och FT-857D är i stort sätt samma radio, så testet är relevant för 857D.

2) Testet är orättvist, då Kenwood TS-590s ligger i en markant dyrare prisklass.

3) Trots detta en intressant demonstration av skillnaderna mellan prissklasserna. ”Man får vad man betalar för”.

http://www.youtube.com/watch?v=w-q7OZU6TbQ

Datum:2012-11-03 | Jag gav betyg: 4


Kommentera / Bidra med synpunkter.